Een berg films

Liever samen van een film genieten? Dat treft, want Cinema ZED drijft zijn vertrouwde aanbod nog gevoelig op met het gloednieuwe festival 'Filmanjaro'. Heel de herfstvakantie kan je er terecht voor nieuwe films, klassiekers, filmontbijten, workshops en events.

Astrid Lindgren en Roald Dahl

De verhalen van Astrid Lindgren en Roald Dahl zijn nog steeds een inspiratie voor filmmakers. Op Rode Hond geniet je van klassiekers als Pipi Langkous (zo, 6+), Lotta uit de Kabaalstraat (ma, 3+) of The Witches (di, 10+), maar er zijn ook enkele opvallende nieuwigheden:

 • De klassieker Matilda (zo + ma, 8+) wordt op zondag een verbluffende ervaring dankzij het Smell-O-Vision concept uit de jaren 50. Je krijgt een geurkaart en beleeft de film dus niet alleen met je ogen, maar ook met je neus!
 • In de gloednieuwe Gruwelijke Rijmen (di, 8+) ontmoeten sprookjesfiguren elkaar. Sneeuwwitje en Roodkapje worden zo beste vriendinnen, maar wie eten de wolven dan op? De zeven dwergen, de oma of de biggetjes?
 • Eveneens in première: Emil en Ida van de Hazelhoeve (zo + ma, 3+). Emil haalt veel kattenkwaad uit en moet als straf in de schuur zitten. Tijdens zijn straf maakt hij met veel plezier houten popjes. Kleine zus Ida wil graag ook eens in de schuur vastzitten. Maar het lukt haar maar niet om ondeugend te zijn … of toch?

Nieuwe films

Uiteraard serveert Filmanjaro nog meer exclusieve avant-premières en vertoningen van onuitgegeven titels:

 • De kleine vampier (za + ma, 8+) wordt een avontuur om in te bijten: vol actie, rondvliegende koeien en het meest betoverende vampierzusje van het heelal!
 • In Cloudboy (za, 8+) wordt de Vlaamse stadsjongen Niilas tegen zijn wil naar Lapland gestuurd ...
 • Draken & Deuntjes (zo + di, 3+) is een compilatie van vijf fabelachtige, veelal muzikale kinderfilmpjes, speciaal voor de kleinsten.
 • In Un sac de billes (zo, 10+) zitten de twee broers Maurice en Joseph zitten vast in bezet Frankrijk. Om te ontsnappen aan de nazi's en hun familie terug te vinden, hebben ze al hun moed nodig.
 • Tschick(di, 10+) is een catchy roadmovie waarin twee jongens de zomer van hun leven beleven … in een gestolen Lada.

Muzikale filmklassiekers

De filmgeschiedenis zit vol onvergetelijke muzikale klassiekers. Filmanjaro toont deze meesterwerken op de plaats waar ze thuishoren: op het grote doek!

'Tomorrow', 'It's the hard knock life', 'Maybe' ... dat kan alleen Annie (zo, 8+) zijn. De klassieker over het optimistische weeskindje vol dromen.

 • De originele The Wizard of Oz uit 1939 (ma, 8+) met Judy Garland als Dorothy!
 • Of kies jij voor de selectie Classic Disney Cartoons (zo, 6+) uit de jaren 20 van de vorige eeuw? Deze hoofdzakelijk stille films worden live begeleid op piano!

Specials

Op het menu ook heel wat speciale afspraken.

 • Filmanjaro opent met CineConcert (za, alle leeftijden): zeven fantasierijke Finse animatiefilmpjes, van vroeger en nu, worden live begeleid door multi-instrumentalisten Rémi Decker en Raphaël De Cock.
 • En op zondagochtend geniet je eerst van een uitgebreid Filmontbijt en daarna van de Best of Kortfilmfestival Leuven (zo, 6+). Met verkiezing van de beste kortfilm van de dag, zoals op een echt filmfestival!

En meer

Filmanjaro is meer dan film kijken! Ga zelf aan de slag en word regisseur of acteur tijdens Pol & Wards Filmkamp of maak je eigen stop-motion animatiefilm. Alle info op www.filmanjaro.be.